En brännhet historia och lärdom

Ibland tänker man helt enkelt inte till. Jag som i vanliga fall knappt törs ta i och hacka minsta lilla chilibit till en maträtt, hur tänkte jag nu egentligen? När jag bara satt igång och rensade och hackade en hel påse med chili? Även om jag var varsam och såg till att inte ta i ansiktet men ändå så grävde jag omkring med händerna. Vad hände? Tvivlade jag på hettan hos mina egenodlade? Det skulle jag få sota för!

Jag smakade ju ett litet hörn innan jag skördade dem alla och då kände jag att det blev starkt. Som ett test att det var ok att plocka ner dem. Sedan lät jag dem ligga på köksbordet några dagar. Men ville inte riskera att de skulle sluta som tomaterna och bli ruttna utan ville hacka ner och frysa in dem när de fortfarande såg hela och rena ut.

Så det gjorde jag, lite väl hänsynslöst. Jag skar bort toppen, delade de på mitten och sedan mitten igen. Sedan drog och pillade jag bort kärnorna och det i mitten med fingrarna. Inga konstigheter. Efter ett antal chilis började det dock kännas lite inne i tumnageln, så då jag bytte finger som grävde. Jag tänkte framförallt att jag inte slutar nu, för jag ville bli klar med alltihop i ett svep. Allt fick hamna i en och samma fryspåse. Sedan märkte jag den och skulle kasta mig in i duschen. För att skölja av giftet, typ. Men hallå? Det blev som bensin på elden för tusan!

Ganska snart när jag började skölja av mig kände jag hur det började svida under näsan. Fick bråttom att tvåla och skölja av mig för när jag fick känningar i ögonen blev jag alldeles blixtsnabb i mina rörelser. Flög ut och slängde handduken i ansiktet. Jag insåg då att jag med vattnet och värmen spred ut hettan från chilin och blev väldigt orolig. Nu började det svida, mest under näsan. Gjorde allt för att kyla ner men fick helt enkelt stå ut.

Det gjorde rätt ont i några timmar men värst blev det på kvällen sedan. För när vi åt middag började det svida om händerna. Det gjorde så ont att jag fick sitta med dem i ett kallt vattenbad. Det var skönt, tillfälligt. Men återigen gjorde jag ett misstag och hällde bensin på elden, åh!

20181001_145836För nu spred sig verkligen giftet runt i fingrarna. Det gjorde så fasligt ont. Hur kan man vara så dum? Ah. Jag ringde mamma i hopp om en huskur, hon visste inte, mer än att jag kanske skulle smörja in med något. Tog lotion. Gick sedan ut med hunden i kylan och lät händerna bli så kalla de kunde bli. Sakta men säkert blev det bättre under promenaden, men det gjorde förfärligt ont ändå. Och så gruvade jag mig för att komma in i värmen igen. Då kastade mig över lotion, tog mig en bok och satte mig med händerna ut i fönstret. Det hjälpte inte så jag gick ner till fönstret på nedervåningen där luften var kallare utanför. Jag tror jag satt så en timme med händerna ute i luften och halvt förfrös dem, ändå gjorde det så himla ont. Obekvämt var det också att sitta så, och svårt att läsa i mörkret. Fick ta mod till mig och avbryta den här trygga metoden.

Så jag satte mig bekvämt i soffan försökte försvinna i boken. Kunde inte använda högerhanden för när jag tryckte med den tummen sved det ordentligt. Inte så mycket med vänstra heller med den var bättre, när jag tog det försiktigt. Nu gjorde det som mest ont men förstod i efterhand att det var själva skiftningen som kändes, när händerna gick från att vara iskalla till att tinas upp och bli varma och låta hettan härja fritt. Det gjorde ont men jag fick helt enkelt stå ut.

Sedan fick jag sova med vänsterhanden, som var värst, utanför täcket. Obekvämt återigen och smärtan släppte inte förrän ett par dygn senare, även om det inte blev så illa som då på kvällen. Fick härda och tänka att det inte är farligt hur ont det än gör. Det var min ända tröst. Och att jag aldrig mer skulle göra om det här misstaget! Då blir det handskar och skyddsglasögon och gud vet vad. Om det inte är så att den här påsen med chili rent av räcker för två odlingssäsonger… funderar starkt på det 😉

(Så nu när jag fick känna på det här – har du tips mot chilins hetta? Inte om man har ätit av den, utan fått den på huden?)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s